marți, 27 septembrie 2011

5 niveluri de finisare a gips-cartonului


Pereti placati cu gips-carton
Atunci cand ajungeti in stadiul de finisare a gips-cartonului, exista 5 niveluri diferite de finisaj la care trebuie sa ganditi atunci cand incheiati contractul cu prestatorul de servicii. Este foarte important sa intelegeti pretul si de ce acesta difera de la un nivel la altul. Asigurati-va ca nivelul de finisare a rigipsului si calitatea sunt mentionate in contract. Nu trebuie sa acceptati un pret mai mare si sa constatati la final ca nu a rezultat calitatea dorita de voi.

Nivelul 0 de finisaj al rigipsului

La nivelul 0 finisarea gips-cartonului inseamna doar placarea cu placi de rigips. Acest nivel este bun in situatiile in care beneficiarul nu s-a decis ce doreste.

Nivelul 1 de finisaj al rigipsului


La acest nivel, calitatea finisarii gips-cartonului presupune placarea cu rigips si aplicarea de banda cu adeziv pentru rigips la imbinarile dintre placi si colturile interioare. Dar nu si pe suruburi sau cuie. Inca o data, acest nivel este acceptabil daca faceti voi singuri aceasta treaba, daca vreti sa economisiti bani si sa continuati finisajul la o data ulterioara. Poate fi utilizat in poduri, garajuri, ateliere, spatii de lucru etc., acolo unde calitatea finisajului nu are importanta.

Nivelul 2 de finisaj al rigipsului

La acest nivel, finisajul gips-cartonului merge un pas inainte fata de nivelul 1. Prestatorul va aplica banda din fibra de sticla pe toate imbinarile si la colturile interioare. Dar va aplica si un strat suplimentar de adeziv pentru rigips la toate imbinarile, colturile, capetele de suruburi si pe
Imbinarile acoperite cu banda si adeziv

alte zone care au nevoie sa fie acoperite. Acest nivel este acceptabil tot in ateliere, spatii de lucru, garajuri, poduri sau zone in care nu se pune mare pret pe calitate. De asemenea, poate fi adoptat pentru bai, unde produsul finit este placarea cu faianta, asa ca importanta calitatii finisajului gips-cartonului nu este pe primul loc.

Nivelul 3 de finisaj al rigipsului

Cand se avanseaza la nivelul 3, calitatea finisajului incepe sa fie la standardele necesare pentru a se putea aplica tapet, vopsea lavabila sau alte finisaje, desi calitatea nu este inca perfecta. La acest nivel, imbinarile placilor de gips-carton pot fi vizibile pentru unii si „invizibile” pentru altii. Depinde de persoana care evalueaza peretii din rigips.

In acest stadiu, toate imbinarile si colturile au banda incorporata in adezivul pentru rigips, plus un strat suplimentar de adeziv. Toate accesoriile, denivelarile, bordurile si suruburile vor fi acoperite cu doua straturi diferite de glet. La acest nivel nu mai este acceptabil ca peretii din gips-carton sa mai prezinte santuri, zgarieturi sau urme de echipamente de lucru. Toate suprafetele trebuiesc finisate cu smirghel si deprafuite, pentru a fi gata de aplicarea stratului de amorsa.

Acest nivel de finisaj al rigipsului este acceptabil pentru majoritatea culorilor deschise, care nu scot in evidenta imperfectiunile peretilor. Daca aveti de gand sa vopsiti in culori inchise, atunci ar trebuie sa va ganditi sa avansati la nivelul 4 de finisaj.

Nivelul 4 de finisaj al rigipsului


Pentru nivelul 4 de finisaj toate imbinarile, colturile, accesoriile, marginile vor fi acoperite cu 2 straturi diferite de material, inclusiv banda. Toate denivelarile si suruburile vor avea 3 straturi de glet. La nivelul 4 deja calitatea finisajului este una deosebita si aplicabila majoritatiiutilizarilor. In cazul in care doriti sa folositi o vopsea cu efect decorativ cu luciu trebuie sa avansati la nivelul 5, deoarece aceasta va scoate in evidenta toate imperfectiunile
Tavan fals din gips-carton cu spoturi
peretilor.

Nivelul 5 de finisaj al rigipsului

Se urmeaza pasii de la nivelul 4, plus inca un strat fin de finisaj pe intreaga suprafata a peretilor. Pe fiecare particica a peretilor si tavanelor va fi aplicata o pojghita subtire de glet de finisaj, se va smirghelui si deprafui, pentru a elimina toate imperfectiunile peretilor. De obicei se foloseste in locuintele foarte bine luminate, in zonele cu corpuri de iluminat si de clientii foarte pretentiosi. Acest nivel este recomandat a se executa de echipe de profesionisti, care vor integra si alte elemente de design in renovarea camerelor. 

Pentru o lista de preturi pentru fiecare nivel in parte, va rugam sa ne contactati la numarul de telefon 0727.511.950 sau la adresa de mail alin.vasii@yahoo.com.

Niciun comentariu: