joi, 13 noiembrie 2008

Povestea unei garsoniere

Personajele principale ale acestei povesti sunt clientul, proprietarul garsonierei si responsabilul de lucrari din partea firmei noastre.

Cum s-au cunoscut cei doi? Simplu...responsabilul cu lucrarile a distribuit in blocul in care lucra, la momentul respectiv, doi "fluturasi" pentru reclama. Proprietarul a gasit unul dintre acesti fluturasi, a sunat, s-au intalnit, au dezbatut preturi, perioada, necesarul de materiale, idei de inceput si alte probleme de interes comun. In cateva zile s-a demarat lucrarea de amenajare a garsonierei, aflata in acel moment in stadiul "la rosu".

Odata inceputa lucrarea, ambele personaje au venit cu idei care mai de care mai indraznete si mai originale, care trebuiau imbinate cu maiestrie. Si cum nimic nu este imposibil, specialistii nostri, sub atenta coordonare a responsabilului de lucrari, au inceput sa traseze ce au de facut.

In prima faza, toti peretii, inclusiv tavanele, au fost izolati cu vata minerala de sticla ce contine un strat de folie de aluminiu si apoi au fost placati cu gips-carton. Prin izolarea cu vata minerala de sticla s-a realizat un efect mult dorit de oricare dintre noi: caldura iarna si racoare vara.

Nici placarea peretilor si tavanelor cu rigips nu a fost facuta la intamplare, ci, pe de o parte, pentru indreptarea peretilor, care nu sunt intotdeauna drepti atunci cand locuinta e "la rosu", iar pe de alta parte, pentru realizarea unor forme originale si placute, ce dau dovada de imaginatie si de pricepere. Modelarea placilor de gips-carton (rigips) a permis ascunderea unor elemente ce nu se doreau a fi vizibile, precum tevi, racorduri, robineti, cabluri, etc. De asemenea, formele din gips-carton permit crearea unor spatii de depozitare dispuse pentru a va fi de folos, dar si pentru a va infrumuseta locuinta.

Este important de precizat ca in baie si in bucatarie, zonele in care este umiditate foarte ridicata, pentru placare s-a folosit rigips verde, anti-umezeala. In cazul de fata, proprietarul garsonierei a dorit sa foloseasca gips-cartonul si pentru a crea un perete despartitor, ce delimiteaza bucataria de camera propriu-zisa. Placile de rigips folosite au fost de 12 mm grosime pentru pereti si 9 mm grosime pentru tavane.

Pasul urmator a fost turnarea sapei de egalizare. Aceasta poate fi facuta din compozitia clasica, cel mai des utilizata, nisip plus ciment, sau poate fi achizitionata din comert, gata pregatita, fiind cu mult mai economica si foarte buna din punct de vedere calitativ. Sapa de egalizare este foarte importanta, avand un rol cheie in obtinerea unei pardoseli de calitate superioare, de aceea ea trebuie realizata corect de acum, fara sa va bazati pe sapa autonivelanta si pe faptul ca aceasta ar mai putea sa rezolve problemele mari.

Dupa aceasta operatiune se trecere la chituirea la imbinare a peretilor din rigips si gletuirea acestora. S-au dat doua straturi de pasta de imbinare, sau glet de ipsos, pe toata suprafata peretilor si tavanelor. Al treilea strat de glet a fost acela de finisare. Prin gletuire s-a urmarit crearea unei suprafete lipsite de defecte, care se matuieste cu smirghel pentru a indeparta si cele mai mici ramasite de material in exces. Suprafata astfel pregatita s-a amorsat si s-a dat primul strat de vinarom sau vopsea lavabila, in culoarea dorita. Pentru baie a fost aleasa o lavabila de culoare alba, formula anti-mucegai, iar pentru celelalte doua camere s-au ales culori calde si deschise, galben si portocaliu foarte pal, odihnitoare, care se imbina perfect cu nuanta parchetului utilizat pe majoritatea suprafetei garsonierei, exceptand baia, unde s-a folosit gresie.

Piesa de rezistenta a acestei garsoniere este fara indoiala baia. Imbracata cu gips-carton verde, din care s-au facut si cateva nise si rafturi, baia a fost placata cu faianta bicolora, alb si galben, cu model, o faianta de calitate superioara, importata de doar cativa distribuitori de faianta din Bucuresti. Placarea pardoselii a necesitat o atentie deosebita, fiind o gresie speciala, sub forma de pietricele de toate marimile si formele, prinse pe o plasa , care s-a contopit cu adezivul, formand o suprafata uniforma. Clientul nostru si responsabilul de lucrari au vrut sa imbunatateasca imaginea baii si au realizat de jur imprejurul acesteia, la nivelul pardoselii, un sant pe care l-au umplut cu pietricele. In momentul finalizarii baii, specialistii nostri s-au ocupat si de instalatiile sanitare, toate racordurile si accesoriile necesare.

In bucatarie proprietarul a ales o faianta de dimensiuni reduse, care imita piatra. O alta dovada de stil si pricepere este o grinda, pe tavan, imbracata in piatra murala, in ton cu faianta. S-a dorit obtinerea unui efect natural, rustic, care sa se imbine cu nuantele calde ale peretilor si sa contrasteze cu dotarile moderne ale bucatariei. Piatra folosita pentru placarea grindei este utilizata si la imbracarea bordurii ce imprejmuieste "scena" realizata la un nivel putin mai ridicat fata de pardoseala, delimitand zona destinata exclusiv servirii mesei.

Pardoseala intregii garsoniere, mai putin baia, a fost placata cu parchet melaminat cu grosimea de 12 mm, din import, rezistent la zgarieturi de toate tipurile.

Contributia plina de originalitate a celor doua personaje se remarca si in camera propriu-zisa, printr-o nisa din gips-carton, in care s-a montat un televizor LCD, prin nise in care s-au montat neoane, acoperite cu bete de bambus, in scopul obtinerii unor veioze originale, incastrate in perete, ce dau o lumina romantica si prin becurile de pe tavan, ce se aprind cu telecomanda, in ordinea in care este nevoie sau care se doreste.

Finisajele de calitate superioara si atentia la detalii acordata de specialisti nostri reusesc sa imbine toate aceste elemente originale si poate, pentru unii dintre noi, imposibil de reunit, intr-o locatie de invidiat, care a adus satisfactie atat proprietarului, cat si echipei care a muncit.

Secretul succesului in cazul garsonierei de fata il reprezinta comunicarea perfecta dintre client si executant, intelegerea de catre client ca pentru a avea calitate nu trebuie facut niciun fel de compromis si disponibilitatea acestuia de a achizitiona cele mai bune materiale, in combinatia sugerata de responsabilul de lucrari, in urma unei analize amanuntite a dorintelor clientului.

Pentru mai multe imagini de la aceasta lucrare va rugam intrati pe urmatoarea pagina http://picasaweb.google.com/atiganelea/RenovareGarsoniera