miercuri, 15 aprilie 2009

Cum alegem culorile cu care zugravim?

Cand vine vorba de decoratiuni, alegerea culorilor poate fi o provocare. Cu siguranta credeti ca sunt atatea posibilitati din care puteti alege, dar va veti trezi cu sentimentul ca de fapt sunt foarte putine si nu stiti de unde sa incepeti. De aceea, incercam sa va dam cateva sfaturi pentru a nu va simti coplesit cand faceti aceasta alegere. Pana la urma, culoarea va da tonul in camera.

Fiti rabdatori
Este bine sa strangeti mostre de culori cand planificati designul unei camere, dar nu luati decizia finala pana nu ati creionat camera in intregime. Vopseaua se gaseste intr-o varietate infinata de culori si este cel mai versatil element al decorarii camerelor, cea mai usor de schimbat si cea mai ieftina. Faceti-va o idee, dar decideti dupa ce v-ati gandit si la covoare, tapet, alte materiale si decoratiuni.

Studiati cu atentie culorile
Veti gasi indicii despre diversele nuante ale culorilor pe o folie cu mostre. Chiar daca nu v-ati gandit sa folositi o nuanta mai inchisa, priviti cu atentie toate culorile. Decideti daca familia de culori pe care ati pornit este potrivita pentru locuinta voastra.

Alegeti finisajul culorii
Acordati atentie ce finisaj al culorii se potriveste cel mai bine proiectului vostru. Cel mat va ascunde imperfectiunile peretilor, dar cel lucios va reflecta mai bine lumina.

Cald sau rece?
Cand ne referim la culori spunem ca sunt calde sau reci. Portocaliul, rosul si rozul sunt considerate culori calde, in timp ce albastrul, verdele si violetul sunt reci. Cunoasteti teoria din spatele culorii pentru a va ajuta sa alegeti nuanta potrivita pentru starea pe care doriti sa o creati.

Albul nu e intotdeauna alb
Incercarea de a gasi albul perfect poate fi o aventura! Bejurile si albul au nuante subtile, asa ca trebuie sa comparati mostrele din materialele si pardoselile folosite pentru a determina daca pentru camera voastra merge un alb rozuliu caldut, un alb cu nuante galbui sau un alb mai rece, albastrui.

Faceti insemnari in timp ce cumparati
Ar fi bine sa notati pe spatele mostrelor cu culori numele magazinelor din care le-ati luat si denumirea exacta a nuantei, daca aceasta nu este deja imprimata. Pentru ca majoritatea magazinelor cu materiale de constructii si de decoratiuni au mai multe marci de vopsea veti descoperi nuanta perfecta, dar daca nu veti nota veti uita de unde ati luat mostra. Si o veti lua de la inceput!

Folositi lumina
Cea mai buna metoda de a descoperi “puterile” unei culori este sa o priviti in diverse lumini. Mergeti cu mostra afara pentru a vedea culoarea in lumina naturala. Priviti-o intr-o lumina incandescenta sau fluorescenta. Mai mult, puneti toate culorile, materialele si accesoriile in camera in care le va fi locul. Vedeti cum se comporta culorile acolo.

Intrebati, Intrebati, Intrebati!
Pentru sfaturi despre culori cautati online sau la magazinele locale specializate in vopseluri. Spuneti-i specialistului despre proiectul vostru si cum vreti sa decorati. Intrebati-l ce va recomanda si de ce.

Uitati-va la tavan
Culorile deschise sunt cele mai placute pentru tavan, pentru ca acesta este vazut din umbra. Daca vreti ca tavanul sa se potriveasca peretilor, cumparati vopsea pentru tavan cu una sau doua nuante mai deschisa decat vopseaua peretilor (pe mostrarul cu culori). Sau, diluati culoarea de pe pereti cu vopsea alba, folosind proportia 25% culoare la 75% alb.

Incercati-o pe diverse marimi
Cand sunteti siguri ca ati gasit culoarea perfecta aplicati-o pe ceva pentru a o testa. Vopsiti o bucata de material sau o bucata din perete. Priviti-o in timpul diminetii, zilei, serii, noptii. Cum arata cu camera cu podea, cu perdele, draperii sau alte materiale? Daca nu se potriveste, luati alta mostra si incercati din nou. Ar fi bine sa incercati 3 culori odata ca sa economisiti timp. Astfel veti gasi culoarea potrivita.

Perspectiva spatiului
Pentru o imagine buna a culorilor, puneti mostrele de vopsea pe perete (vertical) si mostrele de covoare pe podea. Procedand astfel veti vedea cum se aseaza culorile in spatiu.

Contaminarea culorilor
Odata ce ati vopsit un perete ca test vedeti daca aceasta culoare este afectata de celelalte culori din camera. Spre exemplu, daca aveti camera vopsita in roz si mostrele voastre sunt bej, este foarte posibil ca rozul sa influenteze bejul, schimbandu-i culoarea. Acelasi lucru este valabil si la albastru si galben. Sau daca aveti draperii colorate la ferestre, culoarea lor se va reflecta in noua culoare a peretilor. Pentru a va face o idee corecta despre cum va arata camera, plasati mostrele de vopsea pe pereti si mostrele de pardoseala pe jos. Observati concordanta culorilor in lumina naturala. Alegeti acea combinatia care va da un aspect neutru al camerei.

Lasati sa se usuce
Vopseaua uda arata diferit fata de cea uscata. Nu va panicati cand vedeti vopseaua aplicata pe pereti. Lasati-o sa se usuce, apoi verificati-o cu alte mostre (materiale, mobila, covoare) pentru a va decide daca arata bine sau nu. Vopseaua poate arata rau si intr-o camera goala. Aduceti in camera cateva lucruri, un scaun, un tablou, pentru a vedea cum merg impreuna.

Tineti la indemana vopsea alba
Nu strica niciodata sa aveti la indemana ceva vopsea alba, sigilata intr-un recipient. Folositi-o pentru a deschide anumite culori pe care le credeti prea inchise. Sau pentru a dilua vopseaua pe care o folositi la tavan. Dar aveti grija sa folositi acelasi tip de vopsea, sa amestecati foarte bine si sa faceti destula vopsea noua pentru a finaliza proiectul. Mai tarziu va fi imposibil sa obtineti acelasi amestec.

Acordati-i timp
Obisnuirea cu noua camera va lua cateva zile. O culoare noua indrazneata va parea coplesitoare la inceput. Puneti mobila, covoarele si alte materiale prin camera. Veti fi placut surprinsi sa vedeti ca noua culoare este in armonie cu celelalte elemente ale camerei.

Nimic nu este imposibil, mai ales cand toata aceasta alergatura este pentru casa voastra si satisfactia va fi una de proportii la final.

Nu ezitati sa cereti ajutorul specialistilor si mai ales, daca nu va zugraviti voi insiva casa, implicati-va alaturi de echipa de amenajari interioare in alegerea nuantelor.
-->habitamos -->