vineri, 17 februarie 2012

Adevar sau mit despre zapada si casa voastra


MIT: Turturii de gheata de pe acoperis sunt atat de draguti!

ADEVAR: In afara de faptul ca atunci cand incep sa se topeasca pot cadea pe masina sau si mai rau, pe voi, blocurile de gheata reprezinta unul din cele mai grave lucruri care pot aparea la casa voastra. Pregatiti-va din timp: daca aveti jgheaburi, ele trebuie curatate inainte de instalarea iernii. Dopurile de gheata se formeaza atunci cand iese aer cald din pod, in mod special atunci cand izolatia nu este corespunzatoare.


Pe masura ce zapada se topeste de la aerul cald, apa se scurge pe jgheaburi, unde este frig si ingheata – creand un dop. Dopurile de gheata pot cauza stricaciuni serioase sub diverse forme, la nivelul materialului acoperisului, jgheaburilor sau chiar la un nivel inferior din cauza efectului de avalansa, daca temperatura creste subit. Cea mai buna situatie cand este vorba de iarna si acoperis este aceea cand exista suficienta izolatie in pod pentru a crea un strat de aer intre izolatie si acoperis, reglandu-se astfel si temperatura. Evitati sa loviti gheata de la nivelul solului.

ADEVAR: Materialul cu care este invelit acoperisul poate influenta aparitia turturilor.

DE CE: Tiglele sau materialele cu suprafata aspra vor sustine mai usor zapada. Asfaltul, spre exemplu, are tendinta de a pastra zapada pana cand aceasta se scurge incet sau se evapora. Acoperisutile metalice sau cu suprafara din PVC sunt proiectate pentru a permite zapezii sa alunece usor, datorita suprafetei fine. Puteti instala protectii impotriva zapezii sau cabluri incalzite pentru a evita formarea dopurilor de gheata.

MIT: Am casa noua, nu ar trebui sa imi fac griji din cauza zapezii.

ADEVAR: Ce bine ar fi daca ar fi adevarat. Totusi, casele construite inainte de 2010 nu constituiau subiectul codurilor de eficienta energetica a cladirilor. Asadar, daca nu v-ati construit singur casa si nu ati investit enorm in eficienta energetica, este bine sa ramaneti precaut cu privire la posibilitatea aparitiei unor probleme dupa caderea zapezii.

MIT: Panourile solare nu mai functioneaza cand ninge.

ADEVAR: Panourile solare vor functiona daca sunt caderi reduse de zapada. Daca vorbim de ninsoare puternica, este posibil sa nu genereze electricitate o perioada scurta de timp. Totusi, datorita suprafetei subtiri, positionate oblic si adesea negre a panourilor solare, zapada va aluneca in scurt timp. Daca sunteti foarte ingrijorati in legatura cu aceasta problema, montati-va panourile solare la nivelul solului.

ADEVAR: Zapada izoleaza.

CONTRADICTIE: In functie de cat de bine este construit acoperisul, un strat de zapada pe acoperis (in cazul in care este bine izolat pe dinauntru) va oferi un plus de izolatie. Totusi, in cazul unor cantitati mari de zapada sau cel putin frecvente, poate fi nevoie sa indepartati zapada de pe acoperis daca stratul este foarte mare.

ADEVAR: Prea multa zapada pe acoperis poate duce la caderi, scurgeri sau avarii atunci cand zapada aluneca de acoperis si cade pe obiectele care sunt jos.

SOLUTIA: Pentru acoperisurile joase, puteti folosi o “grebla” pentru zapada. Sau puteti angaja o persoana profesionista, care se ocupa cu asa ceva. Poate fi dificil si periculos sa indepartezi zapada de pe acoperis. Incercati sa inspectati terenul printr-o iesire prin pod, daca aveti posibilitatea.

ADEVAR: Produsele pentru topirea zapezii pot cauza stricaciuni.

DE CE: Produsele pentru deszapezire creaza un ciclu inghet-dezghet mult mai rapid, care poate crapa betonul si asfaltul. Din moment ce betonul este poros, efectul coroziv al apei cu sare va influenta si mai puternic posibilele degradari survenite in timp. Substantele chimice sunt toxice pentru plante si pentru animale. Clorura de sodiu este una dintre cele mai toxice substante folosite pentru deszapezire.