luni, 9 aprilie 2012

Psihologia culorilor in amenajari interioare


Culorile nu sunt folosite la întâmplare atunci când vorbim despre culori folosite in amenajari interioare. La prima vedere am putea crede că este foarte uşor a alege culorile pentru o camera de zi, de exemplu, sau pentru intreaga noastră casa, pentru că ne alegem ceea ce ne place şi ceea ce ne-am dori să avem. În unele cazuri, rezultatele sunt foarte bune, dar în cele mai multe cazuri, dacă nu ştii nimic despre culori şi ce combinaţii vor arata foarte bine pentru stilul casei tale, s-ar putea ca rezultatele sa nu aiba nimic în comun cu un aspect profesional.

3 sfaturi de luat în considerare când alegeţi o culoare:

1. Luăm fiecare camera si sa ne gandim cat timp vom petrece în ea şi ce perioade din zi, ce activităţi vor avea loc în acea cameră şi starea de spirit pe care dorim să o inducă acele culori folosite.

2. Trebuie sa vedem daca soarele intra în cameră şi in ce perioade ale zilei, dimineata, dupa-amiaza, pe tot parcursul zilei sau deloc (depinde de poziţia camerei).

3. Vezi cât de mare este camera. Potrivit acesteia, folositi culori mai deschise sau mai întunecate. Culorile vii dau senzatia de mai mult spaţiu, iar culorile inchise sau cele calde fac ca încăperea să pară mai mică.

Oamenii percep culorile in mod diferit. În general, ei răspund la culori în acelaşi mod, dar efectele nu vor fi aceleaşi pentru fiecare persoană. De exemplu, o anumita culoare poate, in mod inconştient, se trezeasca niste amintiri sau sentimente; acest lucru se poate întâmpla si altcuiva, dar senzaţiile şi amintirile sa fie diferite. Un alt exemplu ar fi referitor la culoarea negru, pe care mulţi o asociază cu doliu sau ceva trist, în timp ce alţii ar putea sa o prefere si sa se simta bine înconjurati de aceasta. Utilizarea psihologiei culorilor in designul interior nu garantează că fiecare persoană în casă va vedea şi va simţi exact aşa cum va doriţi voi.

Vom descrie, in randurile ce urmeaza, anumite efecte psihologice ale unor culori, cum ar fi maro, alb, gri, negru, galben, portocaliu, rosu, roz, violet, albastru şi verde.

Maro

Folosind culoarea maro se poate induce un sentiment de naturalete si confort casei voastre. Maroul este compus, de obicei, din următoarele culori si nuante: negru, galben, gri, verde, rosu, portocaliu si chiar violet. Deoarece este realizat dintr-un amestec de mai multe culori, maroul nu se găseşte nicăieri în diagrama culorilor şi este adesea considerat o culoare neutră. Culoarea maro poate fi foarte plăcuta dacă ne gândim la ciocolată, cafea şi prăjituri. Aceasta culoare se găseşte foarte des in natura. Aproape in fiecare plantă pe care o gasim se regaseste si culoarea maro. În multe locuri, maro este culoarea pământului. Deci, maroul ne poate da un sentiment de siguranta şi stabilitate.

În amenajările interioare, maroul adauga profunzime si caldura. Cand utilizati teme ce folosesc culori neutre puteti adauga un pic de maro pentru a le face mai primitoare. Accesorizarea cu ajutorul mobilei si un parchet frumos sau culori naturale pot fi ceva foarte fin si de bun gust. Sau, dacă veti folosi lemn neslefuit sau textile din lana in nuante naturale de maro veti crea un efect rustic placut.





Alb

Utilizaţi efectele psihologice ale culorii alb pentru a crea un aspect revigorant şi curat în casa voastra. Oamenii asociaza lucruri diferite în alb. Albul este folosit pentru a crea un aspect aerisit, liniştit şi curat. În cazul în care într-o cameră este utilizat pe pereţi, mobilier sau podea, albul poate da impresia că acea camera este mult mai mare si poate oferi o senzatie de prospetime revigoranta. Dacă nu doriţi să aveţi cameră foarte colorata, dar nici un exces de alb, il puteţi folosi in combinatie cu alte culori neutre. Negrul, maroul sau griul se potrivesc foarte bine cu albul. Pentru a profita de efectele psihologice ale culorii alb, nu ar trebui să o folositi foarte mult, ci doar pentru a sublinia anumite lucruri, cum ar fi ramele de la usi si ferestre.



Gri

Griul la interior da senzatia de formalitate, de eleganta subtila, fără a fi prea conservatoare. Efectul culorii gri depinde foarte mult de nuanta de culoare pe care o veti folosi. De exemplu, dacă are o griul are o tentă de galben poate fi deprimant, mai ales dacă aveţi lucruri în cameră în diferite nuante de maro. Dar o nuanta frumoasa de gri, în combinaţie cu un alb, nu foarte luminos, poate crea un aspect curat si revigorant. Dacă aveţi prea multe zone gri, acesta va deveni predominant şi va crea un mediu plictisitor.



Negru

Utilizaţi efectele psihologice ale culorii neagru pentru a crea un aspect elegant şi îndrăzneţ pentru casa voastra. Dacă-l utilizaţi într-un mod inteligent, negrul da un aer elegant si sofisticat amenajarii interioare. Dacă se aplica pe un fundal de culoare luminoasa sau neutra, tot ceea ce este negru va iesi in evidenta. Culoarea negru este ideala pentru a scoate in evidenta anumite lucruri dintr-o cameră. Cei mai mulţi oameni asociază negrul cu moartea, doliu, văduvie şi, în general, cu ocazii oficiale şi grave. În concluzie, nu folositi prea mult negru, ci numai pentru a accentua anumite lucruri, cum ar fi rame de tablouri, mese mici, etc.


 
Galben

Incercati sa folositi efectele galbenului pentru a da un aer luminos şi optimist casei tale. Efectele culorii galben variază in functie de nuantele sale. Un galben pal, aplicat pe pereţi sau tavan poate aduce o raza de soare în casa ta, în timp ce un galben mai inchis poate fi o povara, după un timp. Dacă nu doriţi să-l folositi pe pereti, se pot folosi si in alt fel efectele sale psihologice. De exemplu, galbenul este grozav pentru a accentua anumite lucruri. Puteţi utiliza cantitati mici de accesorii, flori sau imagini galbene.



Rosu

Folositi rosu daca doriti sa dati un aspect rezonant şi stimulativ pentru camerele voastre.Culoarea roşie indică adesea o amenintare, poate creşte ritmul inimii si tensiunea, dar folosind o nuanta mai calda te poti simti foarte bine. O cameră cu mult roşu poate creste nivelul de pasiune. Ca si portocaliul, rosul este cunoscut pentru creşterea poftei de mâncare, fiind astfel utilizat pe scară largă în bucătării.




 
Roz

Puteţi utiliza culoarea roz pentru a crea o atmosferă proaspătă şi placuta în casă. În majoritatea ţărilor, culoarea roz este văzută ca o culoare feminina şi este adesea asociata cu tot ce este legat de fete. În general, utilizata în designul interior, efectele psihologice ale culorii roz sunt de liniste si confort. Unele nuante de roz sunt proaspete şi dulci, putand fi asociate cu dulciuri.





Violet

Testati efectele psihologice ale culorii violet, pentru a crea un mediu luxos şi costisitor pentru casa dvs. Daca are o nuanta albastruie poate fi senin şi calm şi dă un aer de mister. Nuantele rosiatice atrag mai multă atenţie şi domina camera. Culoarea violet are o reputaţie îndelungată cand vine vorba de regalitate si suprematie.






Albastru

Cu albastru puteţi crea un aspect rece şi limpede. În designul interior, puteţi utiliza albastrul pentru a crea o atmosferă de lucru şi de meditaţie. S-a demonstrat ca albastrul are ca efect scăderea tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac. Acesta este folosit pentru a pentru a mări camera, utilizand o nuanta de albastru foarte deschis. Puteţi utiliza albastrul pentru a racori o cameră cu mult soare si caldura. Daca este folosit în bucătărie, indiferent daca este vopseaua, mobilierul sau felurile de mâncare, se spune ca albastrul reduce pofta de mancare si poti pierde in greutate.






 
Verde

Utilizaţi efectele psihologice ale culorii verde pentru a crea o atmosferă calmă şi relaxantă în casa ta. Efectele psihologice ale verdelui sunt similare cu cele ale albastrului; verdele este perceput ca fiind calm şi clar. Verdele este foarte liniştitor pentru ochi , iar natura ne oferă o mulţime de nuanţe. Cel mai bun mod de a utiliza verdele în designul interior este de a combina mai multe culori, sau verde combinat cu alte culori.

 



Sursa imaginilor: http://www.designlike.com/.
 
Pentru cereri de oferte va rugam sa ne contactati la numarul de telefon 0727.511.950 sau pe adresa de e-mail: alin.vasii@yahoo.com.
 

Niciun comentariu: