miercuri, 25 ianuarie 2012

Gresia si faianta din bucatarie: informatii utile



Sursa: http://www.elledecor.com/

Alegerea faiantei si gresiei pentru podeaua bucatariei si pentru anumite zone pe peretii acesteia poate incepe cu o stare de nesiguranta. Exista pe piata o gama coplesitoare de optiuni, incluzand o varietate vasta de materiale, avantaje si marimi, din care putem alege. Dar de unde ati putea stii care se va comporta cel mai bine si care va fi cel mai usor de mentinut? Care sunt ultimele produse aparute pe piata? Si, mai trebuie sa tineti cont si de momentul montajului. Pentru a va ajuta sa selectati, am cautat in revistele de specialitate parerile catorva experti in placarea cu faianta si gresie.

Materialele

“Ceramica si sticla reprezinta optiuni foarte bune in cazul petelor de culoare si modelelor, pentru ca se intretin usor si se gasesc intr-o gama larga de culori, forme, stiluri si preturi,” spune DeeDee Gundberg, director cu dezvoltarea portofoliului la Ann Sacks. “Portelanul este o alegere minunata pentru podele, deoarece se intretine usor, iar placile pot fi gasite intr-un format mare, care presupune mai putine rosturi de imbinare.”

La extrema cealalta si piatra naturala este foarte populara, mentioneaza Gundberg, dar nu este cea mai potrivita cand vine vorba de rezultate. Multe tipuri de piatra, inclusiv calcarul si marmura, sunt sensibile la acizi si pot fi degradate si atinse de pete, asa ca trebuie sa aveti mare grija atunci cand o folositi.

Barbara Sallick, vicepresedinte al Departamentului de Design la Waterworks spune ca totusi grija si atentia deosebita merita efortul. “Parerea mea personala este ca piatra este cea mai buna pentru podele. Dar trebuie sa fii atent atunci cand alegi tipul de piatra pe care o vei folosi. Spre exemplu, nu as alege travertin pentru podeaua din bucatarie, pentru ca este un material cu multe orificii in el, acestea fiind locul perfect in care se va strange mizeria.”

Favoritele Barbarei Sallick sunt pietrele dense, inchise la culoare, cum ar fi piatra vanata. Pentru o culoare mai deschisa, ea prefera marmura Carrara. Marmura poate fi folosita, spune ea, dar trebuie sa luati in considerare ca peste timp isi va arata cu usurinta varsta. “Daca alegeti o piatra de culoare deschisa, veti observa in ea istoria familiei, iar acest lucru este un lucru frumos doar daca asta iti doresti si daca te si astepti sa vezi asta odata cu trecerea timpului.”


Sursa: Lucrari Alexxela I&T Trading - Alin Vasii

Pentru o podea ca din piatra, dar este mai usor de mentinut, designer-ul de bucatarii Ellen Cheever recomanda placile ceramice care imita piatra. “Se gasesc la un sfert din pretul pietrei naturale, sunt mult mai usor de intretinut si mai ieftin de montat, deoarece se lucreaza mai usor cu ele, iar in unele cazuri se poate renunta si la rosturile de imbinare”. Multumita imbunatatirilor constante in industria productiei de gresie si faianta “diversitatea extraordinara a produselor din piatra naturala poate fi acum inlocuita intr-un mod foarte placut de produsele din ceramica”, spune Ellen Cheever.

Dimensiunile

“Noutatea in designul contemporan o reprezinta placile mari, supradimensionate, dreptunghiulare,” spune Ellen Cheever.

DeeDee Gundberg este si ea de acord: “Placile de faianta si gresie cu format mare sunt populare si nu numai pentru ca se obtin mai putine rosturi, ci si pentru ca dimensiunea adauga dramatism si sofisticare.”

Pentru petele de culoare si pentru modele, atat Cheever, cat si Sallick prefera placile inguste si lungi, dar si pe cele cu forme ciudate. Incercati pe cat posibil sa nu folositi placi cu modele de dimensiuni normale si clasice.

In final nu trebuie decat sa fiti creativi cu pozitionarea. Ganditi-va si la orientarea placilor, spune Sallick. “Pentru a avea o bucatarie cu aspect modern, incercati sa puneti placile orizontal sau asa cum se pune caramida. Puteti schimba aspectul faiantei prin directia in care o montati”.


Sursa: Lucrari Alexxela I&T Trading - Alin Vasii

Rosturile

Toti cei trei experti sunt de acord ca liniile subtiri sunt cele mai potrivite cand vine vorba de rosturi. “Este de dorit sa ai un rost de imbinare ingust, care va oferi montajului un aspect mai curat”, spune Gundberg.

Sallick considera ca rosturile mai inguste sunt mai usor de intretinut decat cele late. Ea accentueaza faptul ca indiferent de modelul gresiei sau faiantei, rosturile trebuie chituite, pentru protectia lor si a placilor.

Ultima moda in materie de sofisticare este sa potrivesti perfect culoarea rostului cu cea a placii de faianta sau de gresie, in majoritatea cazurilor. Acest lucru, in opinia lui DeeDee Gundberg, va da un aspect calm, nelimitat si mult mai placut ochilor.

Montajul placilor de faianta si gresie

“Suntem foarte, foarte atenti atunci cand un client ia decizia finala in ceea ce priveste placile de faianta si gresie. Comandam mostre. Le montam pe un panou, le chituim rosturile. Pentru ca chitul si culoarea rostului poate schimba nuanta placii, iar efectul poate surprinde clientii si nu neaparat intr-o maniera placuta. Este bine sa vezi o mostra pentru a evita dezamagirea, dar si o greseala costisitoare,” spune designer-ul Ellen Cheever.

“Cea mai frumoasa gresie sau faianta din lume poate fi distrusa de un montaj defectuos. Gasirea unui faiantar profesionist reprezinta una dintre cele mai importante etape ale acestui proces. Un montaj defectuos nu numai ca strica aspectul placilor, dar poate duce si la altfel de probleme, precum dezlipirea placilor, craparea acestora sau infiltrarea de umezeala, care cu timpul poate duce la probleme de sanatate.” Sfatul lui DeeDee Gundberg este sa ascultati recomandarile cunoscutilor si sa cereti referinte si poze de la lucrarile anterioare inainte de a contracta un faiantar.

In continuare va prezentam cateva imagini de la lucrarile executate de echipa Alexxela Amenajari, sub coordonarea lui Alin Vasii (alin.vasii@yahoo.com).












 Pentru mai multe informatii despre serviciile oferite va rugam sa ne contactati pe adresa de e-mail amenajari.interior.exterior@gmail.com.

Niciun comentariu: